Quantcast
Channel: Borarola
Viewing all articles
Browse latest Browse all 564

Tulburari de alimentatie si greutate - cauze si efecte

$
0
0
Cauze
De la ingrasare sau supraponderabilitate la obezitate este un drum mai scurt decat de la o greutate echilibrata, constanta de-a lungul a 10-30 de ani. Organismul uman ca si cel animal, este dotat cu multe sisteme foarte eficiente, de mentinere a greutatii constante conform caracteristicilor metabolice, constitutionale si ereditare ale fiecaruia. Orice persoana stie din propria-i experienta sau a celor din jur ca greutatea variaza cu +,- 2-3 kg, de la 20-25 ani pana la 50-60 de ani. Organismul isi stabileste singur, cu ajutorul sistemelor homeostazice, o greutate constanta. Dupa varsta de 60 de ani, organismul poate creste, scadea sau ramane la aceeasi greutate, in functie de o multitudine de factori, care includ regimul alimentar, ereditatea, felul de viata stresant sau relaxant etc.
Apoi, ingrasarea, obsesia omului de la sfarsitul secolului XX-lea este un fenomen biologic si chimic. In acest sens, chiar daca vrem sau nu, trebuie sa ne comparam si cu animalele superioare. Cu exceptia porcului (cu care omul are foarte multe caracteristici biochimice comune sau asemanatoare), animalele superioare se ingrasa numai in conditii de captivitate, deci a lipsei de libertate, dar in conditii naturale nu se ingrasa, deoarece mananca o data pe zi (cand gasesc) si fac foarte multa miscare, efort fizic.
In conditiile unei abundente alimentare si pe fondul unei lipse de miscari sau activitati fizice care sa permita cheltuirea caloriilor produse prin metabolizarea alimentelor, mecanismul ingrasarii este clar. Nu trebuie omis nici faptul ca exista o diferentiere, femeile fiind mai predispuse la ingrasare. Iata de ce:
- exista diferente in metabolismul lipidic fata de barbati, atat in ceea ce priveste depozitarea grasimilor, cat si degradarea lor (femeile au o tendinta naturala, mostenita de mii de ani, de a depune grasimele pe corp, sub piele, in regiunea abdominala, fese, solduri)
- organismul femeii sufera modificari mult mai mari decat al barbatului, in apropierea menopauzei
- in jurul varstei de 40 de ani, organismul femeii se gaseste intr-o stare critica, adaptarile hormonale influenteaza mult ingrasarea, dar si  starea psihica (majoritatea femeilor se ingrasa la aceasta varsta, uneori si barbatii). 
Lasand la o parte aspectul cantitativ, al portiilor, devine clar ca exista preferinte culinare pentru hrana cu caracter consistent ale persoanelor care sufera de obezitate. Nu trebuie sa fii specialist ca sa-ti dai seama ca astfel de mancaruri creeaza in organism un surplus de calorii, de energie, pe care, din cauza lipsei de efort fizic, organismul le depoziteaza sub forma de grasimi. Ingrasarea este rezultatul consumului exagerat de zaharuri rafinate si a grasimilor, combinat cu lipsa unui efort fizic sustinut.
Pentru slabit trebuie rabdare, perseverenta si multe cunostinte legate de gastronomie. Astfel, devine de inteles de ce acest fel de hranire bogat in grasimi, dulciuri si prajeli, la care se adauga, bineinteles mersul numai cu masina, cu ascensorul si consumul de cafea si bauturi tari, predispun la ingrasare. Un exces de grasimi de 5 kcal pe zi poate fi consumat (ars) in 10 minute de exercitiu fizic sau 60 minute la trei zile.
Consecintele obezitatii sunt multe si totusi insuficient cunoscute. Dupa cum se stie, organismul desi semnaleaza creierului efortul si modificarile ce apar la ingrasare (supraponderabilitate), cu timpul si la o anumita varsta, corpul si toate sistemele reglatorii se adapteaza, mai bine sau mai putin bine, insuficient chiar. In consecinta cu toate inconvenientele, organismul supraponderalilor (uneori chiar al obezilor) se adapteaza si aparent se simt bine.
In producerea obezitatii, pe langa implicarea cresterii insulinei, dereglarea metabolismului lipidelor mai sunt si alte puncte critice precum: dislipidemie (concentratii crescute de lipide, lipoproteine, colesterol), diabet si  obezitatea ca atare, mai sunt modificate patologic si alte organe sau functii ale organismului printre care circulatia sanguina si muschiul cardiac, plamanii si caile respiratorii, oxigenarea sangelui, glandele endocrine, mai ales tiroida (aparitia hipotiroidei - insuficienta sinteza de tiroxina, ce agraveaza obezitatea, incetineste arderile, favorizeaza aparitia aterosclerozei, emfizemului pulmonar). Scaderea antioxidantilor favorizeaza cresterea concentratiei de radicali liberi si peroxizi iar consecintele acestui fapt sunt infiltrarea grasa a ficatului, ischemie cardiaca si modificari endocrine.
Pe langa reducerea aportului cantitativ, al evitarii grasimilor si dulciurilor rafinate, tratamentul obezitatii este complex, caci contine adesea si o parte psihica si multa bunavointa din partea persoanei in cauza. Tratamentul fortat, prin medicamente, poate avea si consecinte dezastruoase, caci o scadere preabrusca in greutate da peste cap si sistemele biochimice reglatorii.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 564

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>